پرخاشگری در کودکان
همه ی انسان ها دارای احساسات مختلفی هستند که با توجه به شرایط درونی و بیرونی آن ها بروز پیدا می کند و پر رنگ می شود. احساسات منفی نیز از خصوصیات کاملا طبیعی هر انسانی به شمار می روند، این احساسات می تواند شامل ناراحتی، خشم، اضطراب و غم باشد. اما اگر بروز این احساسات از کنترل خارج شود و زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد، باید برای کنترل و درمان آن به درمانگر مراجعه کرد. کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است گاهی با بروز احساسات غیر قابل کنترل مواجه شوند، یکی از این احساسات ابراز خشم شدید است. پرخاشگری در کودکان می تواند صرفا یکی از احساسات منفی باشد که کودک در زمان عصبانیت از خود نشان می دهد، اما اگر این پرخاشگری پر تکرار و ادامه دار باشد، به صورتی که کنترل آن برای کودک و والدین مشکل آفرین باشد، نیاز است تا برای درمان آن اقدام کرد.
علائم پرخاشگری کودک
پرخاشگری در کودکان می تواند با بروز برخی رفتارها نمود پیدا کند. کودکان پرخاشگر تحمل مخالفت و تغییرات خلاف میل خود را ندارد و در صورت روبرو شدن با مخالفت، رفتارهایی مانند خشم شدید، بی قراری، خشونت های فیزیکی و کلامی، آسیب زدن به وسایل و قلدری کردن برای کودکان دیگر و والدین را از خود نشان می دهند. کودکان پرخاشگر نمی توانند با دیگر هم سن و سال هایشان ارتباط درستی برقرار کنند و به همین دلیل دوست و هم بازی های خود را از دست می دهند. در موارد جدی تر حتی خشونت های فیزیکی هنگام بروز پرخاشگری، می تواند باعث آسیب های جسمی به خود کودک و یا اطرافیانش شود.
عوامل تاثیرگذار بر پرخاشگری کودک
پرخاشگری و بروز خشم غیر قابل کنترل می تواند بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. در ادامه به بررسی این عوامل می پردازیم.
- ژنتیک
یکی از تاثیرگذارترین موارد بر هر فرد عوامل ژنتیکی او هستند که از والدین به ارث می رسند. به همان صورت که عوامل ژنتیکی می تواند برخی خصوصیات اخلاقی و یا بیماری ها را به نسل بعدی خود انتقال دهد، خشم شدید در هر دو و یا یکی از والدین نیز می تواند امکان پرخاشگر شدن کودک را افزایش دهد.
- شرایط محیطی
یکی از مهم ترین موارد در شکل گیری شخصیت و رفتار کودک، محیطی است که او در آن رشد می کند. عوامل محیطی به خصوص در روزها و سال های اولیه زندگی تاثیر بسیار زیادی بر اخلاقیات کودکان می گذارند. کودکی که در محیطی پر از آرامش و با والدینی مهربان رشد کرده است رفتاری متفاوت با کودکی دارد که در محیطی پر تنش و نامطلوب زندگی کرده است. کودکان از محیط پیرامون خود الگو برداری می کنند و برخوردهایی را که مشاهده کرده اند تکرار می کنند.
- تماشای طولانی مدت موبایل و تلویزیون
یکی از موارد افزایش خشم و پرخاشگری در کودکان تماشای بیش از اندازه ی تلویزیون و موبایل است. هرچه میزان استفاده از نمایشگرها بیشتر باشد، کودک خشم بیشتری را از خود بروز می دهد. این مورد می تواند به علت خالی نشدن انرژی فیزیکی، استرس و اضطراب و یا خستگی روانی و روحی ایجاد شده اتفاق بیافتد.
- عملکرد سیگنال های مغز
برخی از خصوصیات ما اکتسابی نیستند و فرکانس ها و سیگنال های درون مغز ما آن ها را ایجاد می کنند. پرخاشگری در کودکان نیز می تواند به دلیل عدم توانایی فرونتال لوب (Frontal Lobe) در تولید فرکانس های مثبت مغزی ایجاد شود.
درمان پرخاشگری کودک
خوشبختانه پرخاشگری در کودکان یکی از مشکلات قابل حل و درمان پذیر است و والدین می توانند با شناسایی، اقدام زود هنگام و صحیح مقدمات درمان کودک را فراهم کنند. در ادامه به بررسی روش های دروانی پرخاشگری در کودکان می پردازیم.
روان درمانی
اولین و مهم ترین اقدام در زمان مواجهه با نشان های خشم شدید و برخوردهای پرخاشگرانه از طرف کودک، مراجعه به روان درمانگر کودکان است. روانشناس کودکان به شناخت و اشراف کاملی که در حوزه روان و رفتارهای کودکان دارد می تواند عوامل خشم کودک را ریشه یابی کند و با توجه به آن روش درمانی مناسب را پیشنهاد دهد. یکی از این روش ها روان درمانی است که در آن کودک با توجه به تشخیص روانشناس در جلسات مشاوره و روان درمانی شرکت می کند. در پایان جلسات روان درمانی کودک کنترل بهتری می تواند بر پرخاشگری خود داشته باشد.
دارو درمانی
روانشناس کودک پس از ریشه یابی و بررسی شرایط کودک در برخی موارد نتیجه می گیرد که مصرف برخی داروها می تواند روند بهبود را تسریع بخشد و کنترل خشم را برای کودک راحت کند. قرص های ضد اضطراب از مواردی هستند که با توجه به صلاحدید روان شناس برای برخی کودکان تجویز می شود.
درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک (Neurofeedback)
نوروفیدبک یا Neurofeedback یکی از جدیدترین روش های درمانی است که در سال های اخیر برای درمان پرخاشگری کودکان مورد توجه روان درمانگران قرار گرفته. این روش درمانی زمانی کاربرد دارد که پرخاشگری کودک به سبب اختلال در عملکرد قشر پیشانی یا Frontal Lobe است. در این موارد قسمتی از مغز در تولید فرکانس های مثبت دچار نارسایی است و نمی تواند مقدار مورد نیاز را تولید کند. پس از این تشخیص، روان درمانگر کودک یک نقشه مغزی از اون تهیه کرده و با توجه به آن درمان کودک را با نوروفیدبک آغار می کند.
در این روش الکترودهایی روی سر کودک نصب می شود که فرکانس های مغز کودک را دریافت می کنند و پس از تحلیل، نتیجه مناسب را به صورت یک فیلم برای کودک روی نمایشگر پخش می کنند. نوروفیدبک فرکانس های مغز را با کمک و آموزش به مغز تنظیم می کند و به این روش کمک می کند تا رفتارهای پرخاشگرانه ی کودک رفع شود.
کلینیک روانشناسی دکتر مینو یکی از بهترین و با سابقه ترین کلینیک های روانشناسی کشور است که فعالیت خود را از سال 1375 آغاز کرده است. این مجموعه با همکاری با متخصصین مجرب که در حوزه های متفاوت روان درمانی آموزش دیده اند، می تواند با بررسی کامل شرایط شما، پروتکل درمانی مورد نیاز را ارائه دهد و در تمام طول مسیر همراه شما باشد.
در صورت نیاز به دریافت وقت مشاوره با متخصصین این مجموعه می توانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام فرمایید.
می تواند با ارزیابی جامع از شرایط کودک شما، یک پروتکل درمانی مخصوص برای او تهیه کند و تا درمان کامل شما را همراهی کند.