نحوه تشخیص بیش فعالی کودک
بیش فعالی، ADHD و یا اختلال کم توجهی، یک اختلال شایع در بین کودکان است. بیش فعالی می تواند از کودکی شروع شود و تا بزرگسالی نیز روی زندگی فرد تاثیر گذار باشد. ADHD می تواند بر یادگیری، روابط اجتماعی و فردی و تحصیل کودکان اثرات منفی بگذارد. به همین دلیل تشخیص به موقع این اختلال و تلاش برای درمان و کنترل آن می تواند هم بر دوران کودکی و هم دوران بزرگسالی افراد تاثیر زیادی داشته باشد.
عوامل ایجاد بیش فعالی در کودکان
تحقیقات و مطالعاتی که در زمینه درک علت بیش فعالی در کودکان صورت گرفته است، نشان می دهد که ژنتیک مهم ترین عامل در ایجاد این اختلال است. علاوه بر ژنتیک می توان به تولد زودرس، بیماری های سیتم عصبی و آسیب های سیستم عصبی در زمان تولد و نوزادی اشاره کرد.
علائم بیش فعالی در کودکان
بیش فعالی دارای علائم متفاوتی است و والدین می توانند با توجه به آن ها بیش فعالی را در کودک خود تشخیص دهند. در ادامه به بررسی برخی از این علائم می پردازیم.
تمامی علائم متفاوت بیش فعالی به دو دسته کلی تر تقسیم می شوند.
دسته اول: بی توجهی یا Inattentiveness
بی توجهی یکی از اصلی ترین علائم بیش فعالی است که در روند زندگی روزانه کودک می تواند اختلال ایجاد کند. این عامل می تواند یادگیری و تحصیل کودک را مختل کند. از نشانه های این دسته می توان به عدم تمرکز، حواس پرتی و فراموش کاری دائمی، مشکل در برقراری ارتباطات چشمی، عدم توانایی دنبال کردن مکالمات، مشکل در حفظ نظم و رعایت دستورالعمل ها اشاره کرد.
دسته دوم: بیش فعالی و تکانشگری (Hyperactivity and Impulsiveness)
از دیگر علائم مشخصه بیش فعالی می توان به رفتارهای تکانشگری اشاره کرد. این نوع رفتار نیز مانند دسته اول در کارهایی که نیاز به تمرکز در آن ها وجود دارد، اختلال ایجاد می کند، اما علائم این دسته تحرکات بیشتری همراه دارد. از نشانه های مشخصه کودکان مبتلا به این نوع بیش فعالی می توان به عدم حفظ تمرکز، قطع صحبت کردن و یا کار کردن دیگران، فعالیت غیرعادی و خارج از حالت معمول، پر حرفی، عدم توانایی در رعایت انظباط و نوبت و بی قراری دائمی اشاره کرد.
روش های درمان بیش فعالی در کودکان
مهم ترین نکته در رابطه با بیش فعالی کودکان، تشخیص به موقع آن است. والدین باید به الگوهای رفتاری روزمره فرزندان خود توجه داشته باشند و در صورت مشاهده رفتارهای بیش فعالگونه، به یک روان درمانگر کودک مراجعه کنند.
بیش فعالی قابلیت کنترل و درمان را دارد و روان درمانگر می تواند با بررسی کامل شرایط کودک برنامه درمانی مناسب برای بهبود او را پیشنهاد دهد.
- از اصلی ترین روش ها می توان به جلسات مشاوره و روان درمانی کودکان اشاره کرد. این جلسات با روان درمانگر متخصص در حوزه کودکان می تواند با رفتار درمانی و به مرور زمان به بهبود بیش فعالی کودک و کنترل آن کمک کند.
- مصرف دارو برای کودکان نمی تواند راحت باشد، اما در برخی از موارد این امکان وجود دارد تا روان درمانگر به صورت دوره ای برای بهبود شرایط بیش فعالی کودک، برای او دارو تجویز کند.
- با پیشرفت علم روش های نوین و قابل اعتماد دیگری مانند نورو تراپی، برای درمان بیش فعالی کودکان ارائه شده است. این روش در حال حاضر از موفق ترین و بهترین روش های روان درمانی در کودکان به شمار می رود.
همواره به یاد داشته باشید که برای دریافت خدمات روان درمانی مناسب، باید به کلینیک ها و متخصصین با سابقه و مجرب مراجعه کنید. تنها در این صورت است که روند درمان از تشخیص تا درمان کامل به صورت حرفه ای انجام می شود و لذت سلامت روان را به همراه می آورد.
کلینیک روانشناسی دکتر مینو یکی از بهترین و با سابقه ترین کلینیک های روانشناسی کشور است که فعالیت خود را از سال 1375 آغاز کرده است. این مجموعه با همکاری با متخصصین مجرب که در حوزه های متفاوت روان درمانی آموزش دیده اند، می تواند با بررسی کامل شرایط شما، پروتکل درمانی مورد نیاز را ارائه دهد و در تمام طول مسیر همراه شما باشد.
در صورت تمایل به دریافت وقت مشاوره با متخصصین کلیلنیک روانشناسی دکتر مینو، می توانید با شماره ۰۹۲۱۲۸۲۵۷۰۹ با ما در ارتباط باشید و یا به صورت آنلاین وقت مشاوره رزرو کنید.